Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies, premi l'enllaç per a més informació.
Assistència i docència
L’any 1976, empès per la necessitat de poder comptar amb professionals ben formats per rehabilitar el llenguatge de pacients amb lesions cerebrals, el Dr. Josep M. Vendrell va organitzar al Servei de Neurologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona un primer curs de formació previst per una durada de 15 dies. L’acceptació generalitzada per part de diversos àmbits professionals relacionats amb el llenguatge va originar l’inici de l’Escola de Patologia del Llenguatge l’any 1977, amb la programació de cicles d’activitats docents de tres anys de durada que donaven accés a un Diploma expedit per l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i que posteriorment va ser reconegut oficialment per a la provisió de llocs de treball a Catalunya (DOGC 1110 de 22-2-89), Galícia (DOG 189 de 2-10-89) i en general a tot l’Estat Espanyol (BOE 172 de 20-7-89).
Tal com havia estat la intenció inicial, a redós del grup de professionals de l’EPL es va anar constituint un grup de tractament de pacients amb afàsia i altres trastorns cognitius, amb la creació formal per part de l’Hospital a partir de 1983, dins del Servei de Neurologia, del grup de treball anomenat Secció de Neuropsicologia.

Aquesta Secció de Neuropsicologia va ser la primera de les seves característiques de l’estat espanyol, fent activitats conjuntes amb l’EPL tot desenvolupant l’assistència com a base de la recerca i la docència en l’àmbit de les funcions neuropsicològiques alterades i fent de l’EPL un centre de referència a nivell internacional.
Recerca
L'any 1960 la introducció del xip de transistors planars va impulsar la miniaturització dels components dels sistemes de computació i va permetre que els ordinadors, a partir de mitjans dels anys 70, comencessin a ser accessibles (tant pel volum com pel preu) per a l'estudi i rehabilitació dels problemes neuropsicològics a tot el món.

L'Escola de Patologia del Llenguatge va incorporar el primer ordinador l'any 1981 per feines de recerca, i el 1982 una segona adquisició va permetre començar les primeres proves de rehabilitació informatitzada en pacients afàsics. A partir de les proves inicials, la cooperació amb la indústria va permetre a l’EPL desenvolupar programes i procediments digitals d'estimulació de les funciones cognitives en adults i en nens.
D'aquesta manera l’EPL durant els anys 80 i 90, entenent la recerca com un motor del dinamisme de les activitats d’un centre assistencial i docent, va establir una línia de desenvolupament en informàtica aplicada a l’estudi i rehabilitació de les funcions cerebrals superiors (llenguatge, memòria, atenció, càlcul, raonament), participant en diversos projectes internacionals de cooperació i desenvolupament d'aplicacions digitals per a la rehabilitació neuropsicològica.

Amb l'aparició de la xarxa Internet a finals dels 90 i el seu desenvolupament durant el segle XXI, les possibilitats de la informàtica aplicada a l'estimulació cognitiva agafa una nova dimensió, perquè permet posar de manera fàcil i àgil programes de treball cognitiu directament al domicili dels pacients.

En aquest context s'han desenvolupat diversos procediments informàtics d'estimulació i rehabilitació del llenguatge i les funcions cognitives que continuen fent de l'EPL un centre de recerca avançada en aquest sector.
Projectes internacionals
A Alemanya durant els anys 80, el Professor Franz J. Stachowiak havia començat a aplicar tecnologia digital a la rehabilitació de l’afàsia en el Departament de Patologia del Llenguatge de la Rheinische Landesklinik de Bonn, i posteriorment va continuar aquest tipus de recerca durant els anys 90 en diversos projectes alemanys i internacionals.
En el context d’aquest projectes es van establir vies de cooperació entre l’EPL i les universitats alemanyes de Leipzig i Giessen i actualment amb la SRH Hochschule für Gesundheit. També es va coordinar un projecte de cooperació entre Europa i Amèrica Llatina que actualment continua amb una cooperació entre l'EPL i les nou unitats hospitalàries de la Rede Sarah de Hospitais de Reabilitação (Brasil).
NEWSLETTER
ENVIAR